Osnovna škola Granešina

HTML weather
Zagreb u pradavno doba
Matematika na dlanu

9. STUDENI, DAN CRVENE PANDE

DOBRODOŠLA, MAJO!!!

U zagrebački ZOO stiže Maja, ženka crvene pande i pravit će društvo mužjaku Zvonku!

Crvene pande smatraju se jednom od najugroženijih. Njihova se populacija brzo smanjuje. U nekim dijelovima Kine ih se izlovljavalo, ali najveći razlog izumiranja je iznenadno nestajanje staništa. Svakoga dana uzima im se još pokoji četvorni metar staništa i ove životinje, koje vole samoću, se sabija na sve manji i manji prostor.Krzno im je bakrene boje i imaju velik kitnjasti rep. Mogli bi vas pomalo izgledom podsjetiti na rakuna ili lisicu. Čak je i latinki naziv vrste, Ailurus Fulgens, sastavljen od grčke riječi mačka i latinskog naziva fulgere tako da bi doslovno preveden značio svijetleća mačka. Njihovo stanište je dosta ograničeno i teško se prilagođavaju novom području. Žive isključivo u Jugoistočnoj Aziji na prostoru oblika polumjeseca oko planinskog masiva Himalaja. Crvena panda može biti dugačka od 80 do 120 cm od čega polovicu dužine čini upečatljivi rep. Mužjaci će doseći težinu do malo iznad 6 kilograma dok ženke obično ne prelaze 4.5  kilograma i nešto su sitnije. Trbuh im je obojen crno a lice je bijelo, s karakterističnim tragovima smeđe boje ispod očiju. Iako su zapravo svežderi i pojest će i meso, jaja i kukce, većina prehrane bazira se na bambusu kojeg probave vrlo brzo. Zato moraju tijekom dana konzumirati puno hrane kako bi ostali siti, a uglavnom su najaktivniji u zoru i sumrak. Kako ne podnose dobro temperature iznad 25°C skrivaju se od sunca u krošnjama drveća.
Upoznajte ljekovite biljke
Copyright by OŠ Granešina