Eko-etno

Eko-etno sekcija okuplja dobrovoljce-entuzijaste koji su voljni svoje slobodno vrijeme i vještine podijeliti s drugima.
Ovogodišnji plan rada obuhvatio je pripremu proizvoda za sajam Advent u Granešini te izradu prekrivača od recikliranih materijala.
Nastojimo svoj rad temeljiti na izradi potpuno ekoloških proizvoda, reciklirajući i koristeći različite materijale-sve što bi moglo poslužiti izradi ukrasnog ili uporabnog predmeta.
Tako su, između ostaloga, nastali adventski vijenci (hvala mamama na pomoći i idejama) i božićni aranžmani predstavljeni na školskom sajmu i Božićnom sajmu na Zagrebačkom velesajmu.
Neki proizvodi ne ispadnu uvijek kako smo ih mi zamislili, no ne odustajemo i potrudit ćemo se usavršiti svoju tehniku tijekom sljedeće godine!

 

Starigrad  Paklenica – 21. državna smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za kruh i plodove zemlje

14. listopada 2012. godine


(FOTO)

U Starigradu Paklenici je u nedjelju, 14. listopada 2012. godine, održana središnja državna i svehrvatska svečanost Dani kruha – dani zahvalnosti za kruh i plodove zemlje u organizaciji udruge Lijepa naša i Agencije za odgoj i obrazovanje, a pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora. Cilj je smotre približiti blagovanje kruha i narodne običaje.

Učenici i učenice 55 osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija te gosti iz Vojvodine, Bosne i  Hercegovine, Crne Gore i Mađarske  predstavili su bogatstvo i raznolikost svoga kraja, prezentirali su plodove svoga zavičaja, različite tradicionalne alate za obradu zemlje, pripremu hrane i zavičajne krušne proizvode. Naše je škola dobila pozivnicu da uz još nekoliko osnovnih i srednjih škola predstavlja županiju Grad Zagreb. Našu su školu predstavljale učenice Kristina Tikvić (7.b) i Anđela Šimunović (7.d), prof. Jagoda Smiljanić i vjeroučiteljica Marija Cik.

Na svoj smo izložbeni prostor, pazeći na estetiku, izložile razna peciva, slance, kruhove, radove ekološke grupe (svijeće, balzame…), stare predmete, jesenske plodove prekrivene vezenim i heklanim stolnjacima i nadstolnjacima. Na središnjem dijelu izložbenog prostora bio je i kruh s natpisom OŠ Granešina. Izložbeni su prostor zainteresiranima predstavljale naše učenice i mi voditeljice obučene u granešinsku nošnju. Zainteresirani su mogli pročitati i monografiju naše škole koja je izašla povodom 150. godišnjice i kupiti izložene proizvode.

Nakon smotre sudjelovale smo u procesiji i svetoj misi koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Zadarski je nadbiskup čestitao učiteljima na trudu što djecu upoznaju s time kako nastaje kruh… Kruh je izraz životne i duhovne snage.

Obilježavanje Dana kruha pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske… Radosni zbog ugodnog provoda na svečanosti veselimo se sljedećoj državnoj smotri.      

vjeroučiteljica Marija Cik