RAZGLED KRAŠKIH POJAVA
– POSTOJNSKA JAMA-

a
Dana 1. travnja 2017. razigrana družina petaša i nekoliko sedmaša se uz pratnju profesorica M. Magde i Z. Šamec uputila na zanimljivo putovanje.

Uzbuđeni i veseli krenuli smo ispred naše škole u 7 sati. Dok smo se vozili, prof. M. Magda nas je popularnim pričama podsjetila na već usvojena znanja te ispričala mnogo zanimljivosti koje u školi ne učimo, nadovezujući se na druge nastavne predmete i praktične stvari iz životne svakidašnjice. Vrijeme zajedničkog fotografiranja pred primjercima stijena postojnskog kraja, prof. Magda iskoristila je kako bi nam objasnila vrste stijena kraškog kraja.

S nestrpljenjem smo ušli u vlakić i vozili se 2 km i razgledavali prirodne fenomene koje priroda gradi milijunima godina. Druga dionica razgledavanja bila je pješačka uz stručno vodstvo vodiča koji nas je proveo od najviše do najniže točke špilje sa zanimljivim izlaganjem o postanku jame, stalaktitima, stalagmitima i Pivki, rijeci ponornici, koja ponire pred sam ulaz u jamu. Obišli smo Dvoranu špageta čiji je svod prepun kalcitnih cjevčica i podsjeća kao da je izgrađen od takve vrste tjestenine, Crvenu dvoranu koja je obojena zbog prisutnosti željezne rudače u tlu iznad špilje i, konačno, Koncertnu dvoranu u kojoj se povremeno priređuju koncerti zbog dobre akustičnosti. Zanimljiv je i podzemni svijet jame. Jama skriva mnoštvo endema, a najpoznatiji jest „mladunče zmaja”, vodozemac, popularno nazvan čovječjom ribicom koju smo vidjeli u mračnom bazenu, u jednoj od dvorana Postojnske jame. Saznali smo da je ime dobila po boji kože koja je bojom i osjetljivošću slična našoj. Simbol špilje pred kojim smo se divili jest veličanstveni stalagmit Dijamant koji je specifičan kako po svojoj veličini tako i po blještavoj bjelini kojom obasjava čitavu dvoranu.

Nakon kupnje prigodnih suvenira, prošetali smo se do ponora rijeke Pivke, obišli pilanu pokretanu snagom vode te se ukrcali u autobus i krenuli prema Ljubljani. Profesorica Magda nas je tijekom puta već uobičajeno počastila prigodnim pričama o Sloveniji i Ljubljani. Vrijeme u Ljubljani iskoristili smo za pješački razgled središta grada i konačno se okrijepili u jednom od simbola globalizacije - Mc Donald’su.

Svi smo se sretno vratili i nadamo se da će se sličan izlet ponoviti jer ćemo ovaj dugo pamtiti.

Prema tekstu učenika: Matije Kujundžića i Josipe Franić, 5.C
FOTO